NAV-integration

Integration til NAV er et typisk behov man støder på, i forbindelse med brugen af sine andre IT-systemer. Hvad enten det handler om at kunne vise statistikker på eksterne lister, eller direkte at kunne danne ordrer, eller opdatere vareoplysninger udefra. Et typisk eksempel kan være en webshop, som har brug for at kunne udtrække kunde- og vareoplysninger, og samtidig at kunne sende ordreinformationer retur til økonomisystemet. Det kan også være kontaktpersoner, som man vil have tilføjet til en kunde, eller timesedler man gerne vil have registreret i sit sagsmodul. Listen over muligheder er lang.

Indbygget integration

Dynamics NAV er stærk i den slags integration. Med den indbyggede webservice i NAV får man rigtig meget foræret. Man bygger sin logik direkte inde i NAV og eksponerer den derefter direkte til omverdenen. Til sammenligning med andre økonomisystemer, som f.eks. C5, så skal man her ikke kommunikere direkte med SQL-databasen. Man slipper også for selv at udvikle og installere sin egen webservice. For slet ikke at sammenligne med ældre metoder, som manuel import/eksport af kommaseparerede filer, for at udveksle data.

NAV integration
Smart og sikker integration

En store fordele ved at kunne holde sin programkode inde i NAV er, at alting så ligger gemt for omverden bag den indbyggede sikkerhed, som Microsoft leverer ud af boksen med NAV. Der skal ikke opfindes egne nye måder at lave login og datasikkerhed på. Alt er gemt bag en firewall og adgangen til NAVs data vil aldrig være direkte. I stedet er kaldene indkapslet i funktioner, så man pænt kan spørge om lov til at se eller rette de ting man har rettighed til.

Derudover er det en klar fordel at kunne benytte NAVs egen indbyggede logik, når der f.eks. skal oprettes nye ordrer eller nye kunder. Rigtig mange opdateringer i et ERP-system afhænger af alle mulige opsætninger. Det kan være endog meget omfattende – også sikkerhedsmæssigt – at skulle “simulere” disse opdateringer via kode udefra, hvis man i stedet har adgang til de rå data direkte fra databasen.

Dynamics 365 – Microsofts integration

I de seneste år har Microsoft også selv fået øjnene mere op for, at der findes et behov for at systemer taler sammen. I hvert fald når det gælder Microsofts egne programmer. Med Dynamics 365 smelter CRM, ERP og Office mere sammen, og det tidligere bøvl med at skulle logge ind i hvert sit system, for at data kunne tale sammen, er nu fjernet. I det mindste for slutbrugeren. Alt sammen fint og praktisk, hvis man har bundet sig op til Microsofts produkter hele vejen rundt. Men med den indbyggede webservice mulighed i NAV, findes der altså også en åbning for at bygge sin egen integration.

Din integrations-løsning

Står du også med et behov for at integrere sin IT-løsning med med NAV/Dynamics 365 Business Central? Så kan SA Consulting garanteret løse det på en sikker, stabil og alligevel enkel måde. Hvad enten det er en shop-integration, en Microsoft Office kobling eller en tilbygning til dit helt eget system, så finder vi en løsning på det. Har du brug for en mere lavteknologisk integration, så kan det givetvis også løses. Ring på 3175 4530, brug kontaktformularen eller send en mail og få et tilbud på din løsning.

Business Central oktober release

Allerede i foråret udsendte Microsoft sin første version af NAVs afløser, Dynamics 365 Business Central. Den version gav, som navnet også kunne give associationer til, udelukkende en adgang til en (web)applikation som lå godt og trygt i maven på Microsofts egen Azure-platform. Man fik også et lidt ændret bruger interface, hvor der tydeligvis var gjort en indsats for at gøre det lettere for brugeren at komme fra oversigt til detalje. Færre klik, om man vil.

Knapt så overskyet

Snart har vi opfølgeren på gaden og hvad kan vi så forvente? Rent strategisk er det selvfølgelig væsentligt, at Microsoft alligevel har valgt at lade den kendte Windows-klient leve videre. Samtidig har man opgivet tanken om at trække alle NAV-kunder ind i sin egen fold. Formentlig en klog (realistisk) beslutning. Så skyen er blevet lidt mindre end man først troede.

Brugeroplevelsen i Business Central

For slutbrugeren er der nok få, men alligevel ret markante forbedringer i vente. For det første er der stadig den lidt ændrede brugerflade at forholde sig til, men inde bagved er der jo stadig den kendte NAV-kode og skærmbilleder der ligner hvad vi er vant til. Men visse grundlæggende funktioner har Microsoft alligevel, langt om længe, valgt at kode om. Det drejer sig om søgning, filtrering og listevisninger.

Søgning

Søgningen er efter min mening både forbedret og gjort langt mere intuitiv. Det lille uundværlige søgefelt oppe i højre hjørne af NAV, som før havde den officielle titel “Search for Page or Report” er nu bare blevet til “Search”. Man kan stadig finde sider og rapporter, men nu vises også actions (knapper) og hjælpebeskrivelser. Og fremfor alt er søgeresultatet blevet grupperet og mere overskueligt. Om man kan lide det, er selvfølgelig en smagssag.

Business Central Search

Avanceret filter

Der introduceres en ny filter-rude, som er ankret ind på siden af visningen. Det gør, som man kender fra Outlook mv. at man kan vælge at skjule eller fastgøre visningen af filteret.

Business Central filter

Igen gør man her brugerfladen mere intuitiv end det vi kender fra tidligere versioner. Man kan vælge mellem forskelle prædefinerede filtre. Dermed bliver det er lettere at overskue om filteret er et man selv har lavet, er opsat på firmaniveau eller bare er “fabriksindstillingen”. Det bliver lettere at opsætte avancerede filtre, da der kommer mere intelligente forslag til afgrænsning, afhængig af feltets datatype. Og endelig er det muligt at lave komplekse filtre, som baserer sig på f.eks. beregning af værdier.

Den nye filter-rude er til rådighed i alle listevisninger i applikationen.

Ændret listevisning

Hvad der måske ikke er så synligt ved første øjekast er, at man har omskrevet hele koden til listevisning i Business Central. Dette gør funktionaliteten meget stærkere. Som eksempel vil det nu være muligt at lave copy/paste i lister inde i NAV.

Bare så simpel en funktionalitet, som at markere et antal rækker i en liste og kopiere dem ind i sin udklipsholder, har været meget savnet i NAV. Det er ikke svært at forestille sig, hvordan Excel-ekvilibrister vil komme til at elske denne funktion. Hvordan det så kommer til at fungere den modsatte vej, når man kopierer rækker ind i en liste i Business Central, skal blive interessant at se. Jeg forventer i hvert fald, at der stadig skal foretages en datavalidering. Så for os programmører, kan der sagtens komme en spændende ny udfordring her…

Udover at Ctrl-C og Ctrl-V altså bliver fungerende genvejstaster, så kommer der også en interessant ny tast: F8. Den udfører den meget praktiske funktion at kopiere indholdet af den tilsvarende celle i rækken ovenover. Den kan jeg også godt se glæden af.

Ellers skulle fordelen med den ny listevisning især handle om hastighed, hvilket altid er populært, når hastigheden vel at mærke går op! Hemmeligheden skulle være “preloading”. Informationer indlæses i baggrunden, mens det sløve menneske sidder og overvejer at trykke på scroll-knappen. Hvor effektivt det virker, må komme an på en prøve. Microsoft påstår, at man nu “immediatly” får den ønskede række at se, når man trykker et sted i sin scrollbar.

Rettighedsstyring

Blandt de øvrige forbedringer Microsoft lover, er at rettighedssæt nu vil være editerbare. Fremover vil man kunne tilføje/slette/rette de prædefinerede rettighedssæt, og det er muligt at importere rettighedssæt fra andre regnskaber.

Business Central – den kloge sky

Endelig taler Microsoft rigtig meget om AI (kunstig intelligens). Man ser en stor fremtid i at kunne automatisere en masse processer, på baggrund af viden om hvordan vi driver vores forretning. Nu introduceres “intelligent cloud”, som egentlig er en mulighed for at replikere ens data fra sin lokale installation til Microsoft Azure. Derved får man så adgang til en række tillægsprodukter, hvor bl.a. “machine learning” på sigt kan blive et interessant område, men stadig er en lidt diffus størrelse. Første skud på hvor dette fører hen, bliver det nye Dynamics 365 AI for Sales.

Business Central intelligent cloud

Power BI er fortsat et produkt som man udvider integrationen til. Ambitionen virker til at være, at alle reporter i Power BI skal integreres fuldstændig og gøre redigerbare inde i Business Central.

Tilretninger i Business Central

For os udviklere har fremtiden i et stykke tid stået klart. Business Central baseres stadig på den velkendte kode, men farvel til NAV-brandet betyder samtidig også farvel til at kode i C/Side. Og mere betydningsfuldt, vil det ikke længere være muligt at rette i Microsofts kode. Nu hedder det AL-programmering i Visual Studio Code og udelukkende udvidelser (extensions) til Business Central.

Som programmør er man jo aldrig glad for at få indskrænket sine manøvremuligheder. Men der er selvfølgelig god fornuftigt i, at al “fremmed kode” fremover vil kunne installeres og måske især afinstalleres med et klik. Det bør gøre Business Central til en meget stabil platform, men der vil sikkert også komme situationer, hvor man bare må sige, at en specifik ønsket tilretning ikke er mulig.

Heldigvis arbejdes der også på at give udviklerne bedre muligheder indenfor de stramme rammer. Der åbnes nu heldigvis op for mere .Net integration, end man lagde op til oprindeligt. Desuden bygges flere event publishers (programmeringsindgange) i applikationen, så det er muligt at bygge logik ind, før eller efter at bestemte funktioner udføres.

En udfordring er selvfølgelig, at flere forskellige udvidelser skal kunne afvikles samtidig henover den samme kode, og at dette potentielt kan føre til problemer. Til hjælp med at løse dette er der kommet et versionstjek på extensions, så kun valide udvidelser vil kunne installeres. Derudover en event tracer, som gør det muligt for programmøren at få overblik over al den eksterne kode, der udføres i et bestemt handlingsforløb.

NAV 2019 aka Business Central

Dynamics NAV 2019?

Kigger du forgæves efter Dynamics NAV 2019?

Som de fleste nok vil vide, har Dynamics NAV en lang historie, med danske rødder. Første version af Navision var på gaden helt tilbage i 1987. Produktet var på danske hænder, frem til det blev opkøbt af Microsoft i 2002. Siden 2005 har programmet heddet Microsoft Dynamics NAV. Den største ændring i den nyere historie var vel udgivelsen af Dynamics NAV 2009. Her introducerede man three-tier interfacet, med den rollebaserede klient. Denne har siden været programmets kendetegn helt frem til den nuværende NAV 2018.

Efter NAV 2018 kommer vel NAV 2019?

Siden 2013 har vi været vant til en ny programversion hvert år. Ved lanceringen af NAV 2018 sidste efterår proklamerede Microsoft imidlertid, at den næste version ville komme til at indeholde større ændringer. Læs Videre

SA Consulting

SA Consulting leverer konsulenttimer til Microsoft Dynamics NAV udvikling, primært version 2013 – 2018, samt fremadrettet til den nye Dynamics 365 Business Central. Derudover kan vi tilbyde assistance med software-udvikling på en lang række andre produkter. Vi er registreret som Dynamics NAV partner hos Microsoft.

 

Firmaets iværksætter er Steen Andersen. Jeg er bosiddende i Kolt/Hasselager, syd for Aarhus. Jeg er 54 år og Microsoft certificeret Dynamics NAV udvikler. Har de seneste seks år primært arbejdet med udvikling i NAV version 2013-2018.

 

Læs Videre