Jens Fogh klubmester

7. runde: Kamp til stregen

7. runde: Kamp til stregen

Mange brikker skulle falde på plads i sidste runde af klubturneringen. De fleste steder var kampen om de prestigefyldte præmier ganske åben og vi fik også nogle små dramaer i flere grupper.

3. klasse havde som den eneste allerede fundet sin vinder inden sidste runde. Tobias kunne med sine 4 point kun indhentes af Jørgen og Roberto, men da Tobias havde vundet de indbyrdes partier mod de to, var sagen alligevel klar. Forhåbentlig kan sejren og oprykningen her blive et lille plaster på såret ovenpå en kaotisk tid for Tobias, efter at han mistede sit speciale ved et indbrud. Tobias var forhindret i at komme til sidste runde, men som nævnt fik det ikke stor betydning for slutstillingen.

Mens Roberto hurtigt mistede sin mulighed for præmie og oprykning. med et tab til Ruben, greb Jørgen sin chance ved at vinde over Christian. Efter interessant/optimistisk offer af en officer for to bønder foran Christians konge spillede de et langt parti med den materielle ligevægt. Jørgen vandt en bonde mere i midtspillet og da Christian til sidst satte sin merofficer i slag var det naturligvis slut. Dermed en 2. plads og flot oprykning til Jørgen, som virkelig har vist stor spillemæssig fremgang siden han startede sidste sommer.

Omvendt var det en ærgerlig afslutning for Christian, som med en sejr kunne have været inde i kampen om 2. pladsen i en meget jævnbyrdig klasse.

I 2. klasse var Mogens ret suveræn. Kun et corona-afbud til et udsat parti, som kostede et nul uden kamp, skabte lidt spænding før sidste runde. I sidste parti lignede det også at Mogens var på vej mod sin 6. “pind”, med et slutspil med Dronning + Tårn mod Dronning + Springer, mens Kim havde en bonde mere. Mogens valgte dog en dårlig måde at bytte dronninger på, som kostede yderligere en bonde og derefter fik Kim tilstrækkelig med trusler med en fremskudt fribonde, til at partiet kunne holdes remis. En fik afslutning for Kim, som generelt gjorde det fint som oprykker i en ret stærk 2. klasse.

Kun Ove havde før runden mulighed for at matche de 5½ point Mogens endte på, men Eskild valgte at krone en dårlig turnering med et godt parti i sidste runde og vandt det indbyrdes parti. Det gav så til gengæld Indradeep muligheden for at klemme sig ind på 2. pladsen og dermed en ny oprykning ved at vinde over Henrik. Det var aftenens sidsts afsluttede parti og et interessant slutspil med Indradeeps springer mod Henriks løber, hvor Henriks dårligere bondestilling blev udslagsgivende efter en fin og præcis afslutning.

1. klasse var en ganske jævnbyrdig affære, hvor Karsten dog lå en anelse foran de øvrige hele vejen. Med en hurtig remis i sidste runde sikrede han sig også 1. pladsen og oprykningen. Bjarne Lysgaard kunne ellers have bragt sig i stilling til den placering ved at vinde det parti, men han virkede tilfreds med, som den eneste i gruppen, at gå ubesejret igennem turneringen. Men en sejr og seks remis rakte ikke til præmie.

Benno startede turneringen svagt, men spillede sig efterhånden i form. Efter en sejr i det udsatte parti mod Karsten kunne Benno sikre sig oprykning med en sejr over Torben i sidste runde. Det så også ganske fornuftigt ud langt henad vejen. De fik en stilling med en materiel uligevægt med Torbens to lette officerer mod et tårn, men Torbens brikker stod helt ukoordineret, virkede det som. Benno fik ikke grebet øjeblikket, Torben fik stabiliseret og man blev enige om remis.

Dermed fik Søren chancen for at gribe 2. pladsen ved at vinde over Brian. Det lignede ellers det meste af vejen at Brian stod klart bedst. Til sidst endte man ud i et bondeslutspil, som var vundet for Brian og som han spillede fint helt frem til han uforsigtigt satte sin konge på et forkert felt, så Søren i bondekapløbet kunne forvandle med skak(!) og derefter afvikle til et let vundet slutspil. Dermed gentog Søren præstationen fra efteråret med en god slutspurt og endnu en oprykning! Stærk præstation i en godt besat 1. klasse. Jeg havde håbet at bringe partiet her, men jeg har ikke kunnet genskabe partiet ud fra den partiliste jeg fik. Tanken er dog ikke helt opgivet.

Mesterklassen: Her skulle præmietagerne også findes i sidste runde. Jens førte med et halvt point til Lars og Steen, men havde til gengæld spillet færdig. Dermed endte Jens helt udenfor præmierækken, da begge konkurrenter hurtigt vandt i sidste runde. Jeg nåede slet ikke at se, hvad der skete i partiet mellem Lars og Søren, men det varede vist under en time. En smule længere varede mit parti mod Viggo, som egentlig kom ok ud af åbningen, men det var med høj risiko at han spillede h3 og g4 foran egen kongestilling. I sidste ende kostede det en officer og efterfølgende et par bønder at afværge det sorte angreb.

Dermed sluttede Lars og Steen begge på 4½/6 og det var op til korrektionsberegning at finde en vinder af forårsturneringen. Det var tæt, og faktisk var det det allersidst afsluttede parti der afgjorde sagen. Steen havde brug for en sejr til Bjarne for at ende et kvart korrektionspoint bedre end Lars, men selvom det blev et spændende parti, så endte Martin som vinder af partiet og Lars som vinder af mesterklassen. Se partiet her med Martins kommentarer:

Ny klubmester blev (igen), som annonceret for et par uger siden: Jens Fogh. Men det var med det yderste af neglene at Jens klarede den denne gang. I efteråret sluttede han et halvt point foran Lars og Steen, mens han denne gang sluttede et halvt point efter. Så altså hele tre spillere med slutscoren 9 p. i 12 partier. For en god ordens skyld lavede jeg korrektionsberegning igen. Undertegnede, Steen, havde klart dårligere korrektion (samlet 19,75), fordi jeg tabte til Lars i efteråret og Jens i foråret. Men kun et korrektionspoint skilte Jens (samlet 23) fra Lars (samlet 22) og Jens skal være glad for at Steen og Lars kunne finde ud af at tage en remis i 6. runde efter at Jens havde afsluttet turneringen. Og så taler vi slet ikke om partiet, som Jens vandt trods to bønder nede i slutspillet mod Steen...

Tillykke til den nye klubmester! På billedet øverst kan ses en af de tidligere lejligheder, hvor Jens har fået den attraktive pokal.

På tirsdag vil vi gennemgå nogle af partierne fra forårsturneringen, så mød frem fra kl. 19.30, hvis det kan interessere dig.

 

2 Svar til “7. runde: Kamp til stregen”

Uffe Eriksen

5. maj 2022 hos 8:05 am

Spændende med spænding om mesterskabet i mesterklassen. Og jeg kan forstå vi får forstærkning fra Silkeborg …! En spiller med 2000+ rating har vist meldt sig ind

Søren Larsen

5. maj 2022 hos 9:40 am

Steen efterlyste mit parti mod Brian, så det er her:

[White “Søren Larsen”]
[Black “Brian Kristensen”]
[Result “1-0”]

1. e4 e5 2. d4 exd4 3. c3 d6 4. Bc4 Be6 5. Qb3 Bxc4 6. Qxc4 Nc6 7. Nf3 Be7 8.
cxd4 Nf6 9. Nc3 Qd7 10. O-O O-O 11. Re1 b6 12. Bg5 Na5 13. Qe2 c5 14. d5 Rfe8
15. e5 Ng4 16. e6 fxe6 17. Qxe6+ Qxe6 18. dxe6 Bxg5 19. Nxg5 Ne5 20. Nd5 Rac8
21. e7 h6 22. Ne4 Nb7 23. Nxd6 Nf3+ 24. gxf3 Nxd6 25. Rad1 Nf5 26. Kg2 Kf7 27.
f4 Nxe7 28. Nxe7 Rxe7 29. Kf3 Rxe1 30. Rxe1 Rd8 31. b3 Rd2 32. Re2 Rxe2 33. Kxe2
Ke6 34. Kd3 Kf5 35. Kc4 Kg4 36. Kb5 Kh3 37. Ka6 Kxh2 38. Kxa7 Kg2??? 39. Kxb6 h5
40. a4 1-0

Sorts 38 træk forærer mig et helt point, men ifølge chess.com stod jeg nu ikke til tab i hele partiet, midtvejs gik det rimeligt godt, men så kludrer jeg lidt med at afvikle til slutspil. Men nu er efterhånden træt af 2. pladser, som jeg har fået 2 gange i træk, så til efteråret går jeg efter at vinde! Så pas på i Mesterklasse 🙂