Mine første erfaringer i Viby Skakklub

Uffe har indsendt nedenstående fine indlæg, hvor han bl.a. også skriver om det spændende parti i 2. runde mod Jeppe:

Det er min første klubturnering som medlem af klubben. Jeg spillede med i sommerturneringen i Hornslet efter at have holdt 30 års pause fra skakken… Jeg startede i sin tid i “Tårnet” i Randers (den klub er slået sammen med anden klub nu) for ca 35 år siden, da jeg gik i gymnasiet. Jeg spillede i ca 1 år og blev så træt af skakken, sikkert fordi jeg studerede for meget teori, som gjorde at jeg lavede for mange fejl, faktisk. Man kan åbenbart godt læse så meget, at man glemmer at tænke selv… og blive træt af selve skakken. Jeg begyndte kortvarigt igen 5 år senere i Ry Skakklub, som også er nedlagt. Jeg stoppede fordi, jeg havde svært ved at sove bagefter, og jeg skulle tidligt op på arbejde dagen efter. Så med det i baghovedet læser jeg nu kun teori, når jeg har lyst, og har endelig fået styr på sove mønsteret – og jeg er endnu ikke faldet i søvn ved brættet, 7-9-13…

I anden runde af klubturneringen mødte jeg Jeppe Riis Bjerregaard, som spillede hvid. Vi er begge nye i klubben. Det skulle hurtigt vise sig, at han er en god spiller. Jeg analyserer partier på Chess.com, da jeg har fundet ud af, at jeg med et minimum af investeret tid, kan lære meget af mine fejl. Faktisk tror jeg, at det er den vigtigste tid man kan bruge på skak mellem partierne.  


Jeg troede, jeg kunne være smart og spille 23…, Sd5 hvorefter jeg kunne få springeren over på det lukrative felt Sc3, og før jeg fik kigget på alle varianterne, spillede jeg så… Sd5, da bonden ikke kunne tage springeren for så ville dronningen ryge (23… ,De7 skulle være spillet). I træk 22 viste Chess.com -2, men nu var det +0.25, og jeg var på hælene i flere træk bagefter, selvom computeren siger det er næsten lige, så var det altså ikke sådan det oplevedes. Hvid spiller 24 Sg4… Jeg kommer til at tænke på en engelsk satire hvor en irriterende kontordame hele tiden siger “Computer says… NO”…uanset hvad kunden spørger om, og computeren har jo altid ret (?)…

Vi spillede videre og han truede med at få en dronning fra fribonden i centrum. Vi var nu begge groggy, og havde begge brugt næsten hele den ordinære tid: (diagram 2)

Hvid ofrede dronningen for tårnet med henblik på at få en ny dronning på e8. Der blev spillet 37. Dxd6, Dxd6. 38 Td3?? (e7 skulle være spillet og hvids eneste chance er vist et uendeligt antal skakker på d1 og d2 osv og remis ville være det sandsynligste resultat, eller hvad?).
Som sagt var vi begge groggy. Det tager lidt tid at vænne sig til de lange partier. Jeg er glad for jeg havde “smugtrænet” i Hornslet. For 5-6 år siden spillede jeg et kortere parti med Roberto Gonzales og fik tæsk og MEGET ondt i hovedet. Og der tænkte jeg, at jeg aldrig ville komme til at spille skak igen… men det kan åbenbart trænes op. Da jeg fornylig fortalte min kiropraktor om min nye hobby, fortalte hun at hjernen går “lidt ned” efter det normale senge tidspunkt. Dvs. hvis jeg normalt går i seng 10.30, vil jeg spille dårligere fra kl. 10.30. Det er de sjoveste steder man får tips fra!

Jeg har desuden fundet et hemmeligt våben til fremtidige turneringer (ja, det er jo ikke så hemmeligt mere hmpf hmpf): “Hvis jeg er presset, så tag en øl!”  Indtil videre har det hjulpet, 7-9-13…

Uffe Bonde Eriksen